Придвижването на турските войски в кюрдския анклав Африн и засилване настъплението на правителствения режим в Сирия в Източна Гута заставиха Франсоа Оланд да «захвърли сдържаността», към която се придържаше от момента на напускането си на поста президент, той сподели своите възгледи по международните въпроси в интервю за изданието  Le Monde.
Както отбеляза Оланд, през август 2013 година, след провеждането от правителствения режим на Сирия на нападение с използването на газ зарин в Източна Гута, САЩ, вместо да нанесат военни удари, са предпочели да проведат преговори за унищожаването на химическото оръжие с Русия и международната общност.
И Франция «последвала САЩ».
Независимо от това Асад успял да запази химическото си оръжие, към което и сега прибягвал, макар и скрито.
Русия, според Оланд, постоянно блокирала разследването на ООН, което разследване можело да доведе до въвеждане на санкции срещу Дамаск.
Москва също винаги пречила да се приемат резолюциите на Съвета за сигурност на ООН или правила така, че тази резолюции да останат «само на хартия».
На въпроса на журналиста от  Le Monde за това, както трябва да се направи в тази ситуация, бившият президент на Франция заявява, че «демократичните държави трябва да осъзнаят своята отговорност, своето влияние и своята роля» и да направят така, че правителствените самолети, бомбардиращи Източна Гута с нейните болници и гробища, а също турците, провеждащи операция в Африн, «да не могат да прелитат над тези зони».
След отказа от военна намеса през 2013 година не само сирийското правителство осъзнало, че «всичко му е позволено», но и Владимир Путин, който «разбрал, че може да анексира Крим и да дестабилизира източната част на Украйна без риск от приемането на каквито и да било други мерки, освен санкции».
Франсоа Оланд също призовава НАТО да се заеме с въпроса за турското настъпление над Африн.
«Франция, както и Турция, е част от НАТО. Но що за съюзник е това, на когото някои продават оръжие и който  използва своите самолети за нанасянето на удари по гражданското население?
Що за съюзник е този, който нанася удари по нашите съюзници с подкрепата на джихадистки групировки?»
Що се отнася до правителствения режим в Сирия, Оланд е уверен, че трябва да се изясни какви мерки за реагиране да се предприемат срещу Владимир Путин, а не срещу Башар Асад.
«Именно Русия е главната сила в региона, налице е сериозен риск от нарастване на напрежението, ако срещу нея не бъдат установени никакви ограничения».
«Ние можем да оказваме натиск с помощта на санкции, търговски правила, по нефтените и газовите въпроси. Западът трябва да осъзнае в какво е опасността.
Ние трябва да разговаряме с Путин, можем да му напомним за историческите отношения между Франция и Русия.
Но това не е причина да позволяваме на Русия да продължи действията си, а ние да не реагираме по никакъв начин на това.
Позицията на Доналд Тръмп е непонятна и непредсказуема, затова именно Франция, Европа и НАТО трябва да започнат да действат», заяви Оланд.
«Русия се превъоръжава в продължение на няколко години. Ако тя заплашва, трябва да я заплашим и ние в отговор.

Позволявайки на Анкара да бомбардира нашите кюрдски съюзници в Сирия, Москва се опитва да внесе разкол в НАТО», твърди още бившият френски президент в своето интервю за  Le Monde.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.lemonde.fr/international/article/2018/03/12/hollande-quel-est-cet-allie-turc-qui-frappe-nos-propres-allie

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;