Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е «много вероятно» Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото «Новичок» в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.
Ето какво представлява това бойно отровно вещество:
— Разработено в бившия Съветски съюз през ’70-те и ’80-те, «Новичок» (в превод: «новак») е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

— Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала «Новичок» или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.
— Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

— Химикалът «предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване», заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. «Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени», добави той.
— Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

Тагове: ; ;