Страните от ЕС, които не са съгласни с политиката на санкциите по отношение на Русия, трябва да наберат смелост и да прибягнат до правото си на вето в Европейския съвет, заяви зам.председателят на Европарламента и деец от италианското движение «Пет звезди» Фабио Масимо Касталдо.

«Убедени сме, че тези санкции не изиграха никакви положителна роля за прагматичното разрешаване на разногласията, които възникнаха между ЕС и Русия.

Считаме, че трябва да отново да се стартира откровеният преговорен процес, по време на който и едната, а и другата страна искрено да заявят за своите интереси в играта и за взаимните си позиции.

По такъв начин би могло да се съдейства за окончателната деескалация на конфликта в Украйна», отбеляза той.

Според политика, санкциите само нанасят огромна вреда на търговията и отношенията между ЕС и Русия, а също на малките и средните предприятия от Италия и Европа като цяло.

«Те не донесоха никакви преговорни предимства.

Затова ние предпочитаме да започнем етап на съпоставяне на мнения и диалог, защото той ще бъде значително по-ползотворен и в интерес на двете страни», каза политикът.

Пояснявайки каква линия по дадения въпрос ще води неговата партия, ако влязат в новото правителство на Италия, Касалдо посочи, че те ще предложат на европейските партньори да преразгледат санкциите.

«Настойчиво ще се борим, за да направим така, че страните, които, както и ние, споделят този подход, да наберат смелост и да използват правото си на вето в Европейския съвет, когато стане дума за възобновяването на санкциите.

Това би било изключително важно, защото ние се изморихме от празни дебати без каквото и да било обсъждане на политиката, която демонстрира своята пълна несъстоятелност», подчерта зампредседателят на ЕП.

Отговаряйки на въпроса за това, ще се възползва ли в такъв случай Рим от правото си на вето, Касталдо каза:

«Считам, че може да се създаде алианс, в който Италия би била отправна точка, но съм убеден, че има и други страни, които ще бъдат на една вълна с нас.

Трябва да се набере смелост и действително да се постави този въпрос на дневен ред.

Считам, че готовността към подобен блок вече се обрисува».

«Считаме, че съвременното и основополагащо решение би било възобновяването на правилния диалог с Русия, за да може най-накрая да се преодолее студа, възникнал в последните години, сядайки на масата в търсене на възстановяване на приятелските, продуктивни и конструктивни решения», резюмира той.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;