Англия може да не вземе участие в световния шампионат по футбол през 2022 година, ако бойкотира шампионата тази година във връзка с опита да убийство на руския шпионин в Солсбъри, съобщава журналистът Бен Рамсби от  The Daily Telegraph.

Британските власти могат да задължат треньора на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт да се откаже от участието в шампионата, ако бъде установено, че «Владимир Путин стои зад опита да отравяне на Сергей Скрипал и неговата дъщеря».

Бойкотът ще означава нарушаване на правилата на ФИФА, които посочват, че «всички участници трябва да вземат участие във всички мачове до излизане от съревнованието».

Според член 6 от правилата на ФИФА, националният отбор, който се откаже от игрите, може да се сблъска със санкции, «включително изключване от предстоящите съревнования на ФИФА».

Според правилата, националният отбор, който отказва да се включи в игрите не по-късно от 30 дена от началото на шампионата, трябва да заплати глоба в размер на  £190 513, а ако това се случи по-късно от 30 дена, глобата се удвоява.

На свой ред ФИФА оказа да коментира за възможната дипломатическа криза между Великобритания и Русия и нейното влияние върху участието на Англия в световния шампионат.

Министърът на външните работи Борис Джонсън повдигна темата за бойкота.

Макар източниците, близки до британското външно министерство, да твърдят, че той е говорил за чиновници, а не за Саутгейт и неговите играчи, други членове на британския парламент се опитват да окажат натиск върху правителството  с цел пълния отказ от игрите.

Според експерта по сигурността и спецслужбите Антъни Глиз, Англия ще се окаже в «опасно положение», ако Великобритания не бойкотира световния шампионат през 2018 година.

Това ще бъде безпрецедентен случай, ако не считаме изключването на Югославия от шампионата на Европа през 1992 година, резюмира авторът на  The Daily Telegraph.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.telegraph.co.uk/football/2018/03/09/england-boycott-russia-world-cup-could-see-banned-2022/

Тагове: ; ; ;