Северокорейският лидер Ким Чен Ун предложи на Доналд Тръмп да се срещнат за преговори по ядрената програма на КНДР, съобщава  The New York Times.
И президентът на САЩ, както заявиха от Белия дом, е приел това предложение.
Това е «най-смелата дипломатическа инициатива», тя ще обедини двама «волеви, неординарни» лидери, които по-рано се заплашваха с война, се казва в статията.
Представителят на Южна Корея Чон И Йон заяви пред журналисти, че главите на двете държави ще се срещнат в близките два месеца.
«Ким Чен Ун изрази желание колко се може по-скоро да се срещне с президента Тръмп», заяви Чон И Йон след разговор с американския лидер.
Според представителя на Южна Корея, президентът на САЩ се е съгласил да се срещне с Ким Чен Ун, за да постигне «безсрочна денуклеаризация» на полуострова.
Тръмп в Туитър изрази оптимизъм по повод предстоящата среща, подчертавайки, че Ким Чен Ун е говорил с южнокорейските представители за «денуклеаризация, а не за замразяване» на програмата.
«В този период няма да има никакви ракетни изпитания от страна на КНДР, — добавил президентът на САЩ. — Забелязва се сериозен прогрес, но санкциите ще останат, докато не бъде постигнато споразумение. Понастоящем е в ход планиране на срещата».
За Тръмп, както пише  The New York Times, срещата с Ким Чен Ун, когото той заплашваше «с огън и ярост» и когото наричаше «малкото човече-ракета» — това е «вълнуваща хазартна игра».
Още нито един действащ президент на САЩ не се е срещал със севернокорейските лидери.
Тръмп сам нееднократно обещава, че няма да повтори грешката на своите предшественици и няма да си позволи да бъде въвлечен в преговори, в рамките на които КНДР да получи отстъпки от страна на Америка, а в същото време да запази ключовите елементи от своята ядрена програма.
Срещата с лидера на КНДР е грандиозен жест от страна на Тръмп.
Но двамата лидери имат склонност към «смели, драматични стъпки», затова тяхното лично участие в преговорите ще доведе до нещо неочаквано, подчертава изданието.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.nytimes.com/2018/03/08/us/politics/north-korea-kim-jong-un-trump.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;