Бившият депутат от Върховната рада Андрей Сенченко е подготвил законопроект, според който жителите на Крим и Донбас трябва да молят за прошка Киев.

Това политикът написа на страницата си във Facebook.

Законопроектът «За прошката», според замисъла на Сенченко, ще касае тези, които работят за интересите на «държавата-агресор», под последното в Киев разбират Русия.

Една от точките в документа предлага на такива «категории» жители на Крим и Донбас да признаят вината си и да се извинят за извършените «престъпления».

Като алтернатива за наказателното преследване Сенченко предлага да се ограничат «на разкаялите се» гражданските права, в частност, да им се забрани да работят в държавните органи и да участват в изборите.

Заявленията за прошката трябва да се разглеждат в украинските съдилища.

Както отбеляза екс-депутатът, процедурата за прошката се предлага само за жителите на Крим и Донбас, защото тези хора «се оказаха на територии, контролирани от агресора, без защита на държавата и под маскираното въздействие на враждебната пропаганда».

«За тези действия, извършени в интерес на агресора върху свободната територия на страната, прошка може би няма да има», подчертава авторът на инициативата.

Сенченко през пролетта на 2014 година временно изпълняваше длъжността замглава на администрацията на президента.

Президентът на Украйна Петро Порошеко по-рано подписа закон за реинтеграцията на Донбас.

В документа Русия е наречена «агресор», а неконтролираните от Киев територии — «окупирани».

МВнР на Русия счита твърденията на Украйна за окупацията «публични недоказани инсинуации».

Москва нееднократно заявява, че тя не е участник във вътрешноукраинския конфликт и не е съпричастна към събитията в Донбас.

Крим стана руски през май 2014 година след резултатите от референдума, за присъединяването гласуваха над 95 процента от жителите на страната.
Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;