Кандидатите на десницата Иван Дуке и на левицата Густаво Петро ще застанат начело на съответните коалиции за президентските избори в Колумбия през май, след като спечелиха първичните избори в неделя, информира Ройтерс.
Дуке, протеже на бившия президент Алваро Урибе и кандидат на партията «Демократичен център», победи съперниците си за номинацията на десните сили с 3,9 милиона гласа и 96 процента от преброените бюлетини.
Петро, изявен представител на левите сили, бивш член на разпуснатата партизанска група М-19 и бивш кмет на Богота, от своя страна грабна номинацията на левицата с 2,7 милиона гласа и 96 процента от преброените гласове.
Това е с около 30 процента по-малко гласове от Дуке, макар двамата да имат близки резултати в социологическите проучвания.

Колумбийските гласоподаватели имаха право да гласуват в едни първични избори и същевременно в парламентарни избори, при които никоя партия не получи мнозинство, според предварителни резултати.
«Демократичен център» води във вота за Сената, следвана от «Радикални промени» и Либералната партия.
В гласуването за долната камара на парламента начело е Либералната партия, следвана от «Демократичен център».

При тези избори за първи път бившата въоръжена групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) участва като политическа партия. За нея са гарантирани пет места в 108-членния Сенат и пет места в 172-членната долна камара на парламента. Тя издигна 74 кандидати, но получи само 0,22 процента от гласовете за долната камара и 0,35 на сто за горната камара. Кандидатът за президент на ФАРК миналата седмица се оттегли от надпреварата заради здравословни проблеми, а партията не посочи негов заместник, припомня Ройтерс.
Традиционно в Колумбия изборната активност е слаба, като до урните за парламентарни избори стигат едва около 40 процента от гражданите с право на глас, бта

Тагове: ; ;