„Да се смесва политиката с икономиката е много лоша идея. Затова държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ”. Това заяви тази сутрин пред Нова ТВ Николай Василев, бивш вицепремиер от правителството на Симеон Сакскобургготски. Според него с твърденията, че държавното участие в дружеството е в зашита интереса на българите, се оправдава „една лоша сделка”.

Най-лошият вариант е с парите на данъкоплатците да участва в сделка на цена, която не е определена от държавата”, категоричен бе Василев. Той изрази съмнение, че фирмата на Гинка Върбакова («Инерком») е тази, която купува ЧЕЗ.

„Има хора у нас, които знаят кой стои зад Върбакова”, каза още бившият вицепремиер.

И допълни: „Сделката може да се разпадне с няколко телефонни обаждания от „Дондуков” 1 до определени банки или до други държави. Но не знам дали това е целта, защото не знам кой стои зад сделката”.

Според Василев, каквото и да случи, няма опасност абонатите на ЧЕЗ да останат без електричество.

Продажбата на мажоритарни дялове в енергоразпределителните дружества бе подготвена и осъществена именно по време на кабинета Сакскобургготски. По време на първия кабинет на Бойко Борисов бяха продадени и остатъчните държавни дялове от по 33%.

След като стана ясно, че ЧЕЗ подписа договор с българската фирма «Инерком», собственост на Гинка Върбакова, за продажба на активите си в България и последвалия скандал, правителството поиска да получи контрол върху ЕРП-то. През седмицата Върбакова бе в Прага, за да представи искането на правителството. От ЧЕЗ съобщиха, че адвокати и експерти ще обсъждат от идната седмица казуса.

Сериозна пречка обаче е арбитражният иск на ЧЕЗ срещу България за 500 млн. евро. В договора с «Инерком» има клауза, че купувачът трябва да съдейства на ЧЕЗ по този иск. Така държавата може да се окаже съдружник в дружество, с което да работи срещу себе си или да приеме извънсъдебно споразумение срещу определена компенсация за ЧЕЗ.

Сега

Тагове: ; ; ;