Очаква се днес китайският парламент (Националният народен конгрес) да одобри историческа промяна в конституцията на страната. Тя ще премахне ограниченията върху президентския мандат, проправяйки пътя на президента Син Дзинпин към вечна управленческа власт, предаде Бгнес.
Депутатите най-вероятно ще въведат като нов принцип в преамбюла на Конституцията и «Мнението на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики на една нова ера».

Ако тази промяна бъде въведена, правителството ще се сдобие с правото да третира всяка критика срещу Си като противоконституционна. Създаването на нова национална регулаторна комисия също ще бъде заложено в китайската конституция.

Комисията ще работи с големи правомощия и заедно с правосъдната система срещу корупцията, злоупотребите в офиса на Си или твърде слабото изпълнение на политическите цели от страна на служителите или държавните чиновници. Не случайно критиците виждат в комисията нов инструмент за политическо преследване.

Според действащата през последните десетилетия политическа традиция, всяко поколение ръководители трябва да бъде на власт не повече от 10 години. Сегашното „пето поколение” ръководители, начело с председателя на КНР Си Дзинпин, трябва да приключи процедурата по предаване на властта през 2023 г. Ако промените в конституцията бъдат приети обаче, Си ще може да остане на власт и след въпросната година, припомня Бгнес.

Тагове: ; ;