Над 3000 етнически унгарци участваха в марш в Трансилвания, в североизточната част на Румъния, с искане за по-голяма автономия, предаде Бгнес.
Участниците в марша се събраха в град Търгу Муреш, който е населен предимно с унгарци. Те развяваха огромния Секейски флаг — символ на унгарското малцинство, което търси повече автономия и права. Множеството скандираше «Автономия», «Ние сме секеи, а не румънци» и представиха петиция с искане за «териториална автономия». Според тях тя няма да «влияе върху суверенитета на Румъния».»Не искаме да ни смятат за врагове, а за пълноправни граждани на румънската държава», заяви организаторът на шествието Балаш Ижак, председател на Секейския национален съвет.
Населението на северната ни съседка е 19 млн. жители. От тях 1.4 млн. са етнически унгарци. Исторически Трансилвания винаги е била част от Унгария, но след разпада на Австро-Унгария тази област е предадена на Румъния. В парламента в Букурещ има три унгарски партии, които разполагат с 30 народни представители, припомня Бгнес.

Тагове: ; ;