Страните от Западните Балкани трябва по-бързо да се подготвят за членство в Европейския съюз, защото в противен случай могат да попаднат под влиянието на други държави, заяви докладчикът за Сърбия в Европейския парламент Дейвид Макалистър в интервю за германския в. «Велт», цитирано от агенция МИА.
Според Макалистър шестте страни от Западните Балкани трябва да бъдат приети в ЕС, когато изпълнят правните, икономическите и политическите условия за членство.

       «В интерес на ЕС е да има добри отношения със страните от Западните Балкани. Или ще изнасяме стабилност в Западните Балкани, или нестабилността от региона ще застраши останалата част от нашия континент», подчерта Макалистър.

Евродепутатът смята, че страните от региона имат дългосрочна перспектива за членство в съюза, която е потвърдена от новата стратегия на ЕС за Западните Балкани. Макар някои от западнобалканските страни да са още далеч от възможното членство в ЕС, това не трябва да бъде причина ЕС да се откаже от тях, защото, ако го направи, неговото място може да бъде заето от друг, подчертава той.

       «Балканите станаха център на геостратегически интереси. Вече с години наблюдаваме там засилена активност на Турция, Русия, Китай и страните от Залива. Интересите са различни, но накрая винаги става въпрос за разширяване на сферата на влияние», добавя Макалистър.

Ето защо евродепутатът смята, че при вземане на решения в ЕС трябва да се имат предвид интересите на Западните Балкани.

«Това се отнася например за изграждането на общ пазар, за транспортната инфраструктура и енергийната мрежа. Става дума за това регионът да се свърже с ЕС. Когато хората почувстват, че напредват крачка по крачка, ще се увеличи и готовността за реформи», каза Макалистър.

БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;