Последното изявление на демократите за резултатите от президентските избори през 2016 година се заключава в това, че бившият президент на САЩ Барак Обама е знаел за руската намеса и е трябвало да положи по-големи усилия, за я спре, пише The Hill.

И макар Обама да е можел и да е трябвало да направи повече, за да се противопостави на «руската намеса», би било «абсолютна фантазия» да се твърди, че действията на бившия президент биха могли да променят изхода от гласуването, счита авторът на статията.

Вината за загубата на Хилъри Клинтън на изборите като цяло е напълно нейна.

Американското разузнаване съобщи за плановете на Русия да повлияе върху изборите още през 2015 година, но Обама не прие това сериозно, нещо повече, през 2016 година той опроверга предполаженията, че американските избори могат да се фалшифицират.

«Няма здравомислещ човек, който да предположи, че могат да се фалшифицират резултатите от изборите в САЩ, няма никакви доказателства, че това се е случвало в миналото и че това ще се случи сега, отчасти защото изборите са толкова децентрализирани и гласуват множество хора.

Така че предлагам на господин Тръмп да спре да натяква и да си върши работата, за да гласуват за него», цитира изданието думите на Обама.

Според Павлич, именно това и направил Тръмп.

Той положил големи усилия по време на предизборната си кампания и склонил избирателите в над повече от сто окръга в своя полза.

Клинтън, която не положила толкова усилия за победата, закономерно отстъпила първенството на кандидата от Републиканската партия.

Авторът твърди, че Клинтън е изгубила, защото е била «ужасен, откъснат от реалността кандидат».

Представителите на Националното разузнаване на САЩ, в това число бившият й глава Джеймс Клепър, нееднократно твърдяха, че руската намеса не е повлияла върху преброяването на гласовете.

Един от ръководителите на  Facebook Роб Голдман заяви, че руската пропаганда се е разгърнала на платформата едва след края на изборите през 2016 година.

Според Павлич, руската пропаганда имала за цел да посее раздор в обществото, да се настроят американците един срещу друг, а и да се разбие демокрацията в САЩ.

Според Павлич, демократите, които твърдят, че Клинтън е щяла да спечели, ако не е имало руска намеса, дълбоко грешат, пише авторът на страниците на  The Hill.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Източник:http://thehill.com/opinion/campaign/377076-pavlich-hillary-would-have-lost-even-if-obama-was-tougher-on-russia

Тагове: ; ; ; ;