САЩ се занимават с «мръсна работа», а обвиняват за това другите, заяви президентът на Русия Владимир Путин.

По време на интервюто за американския телевизионен канал  NBC журналистката Мегин Кели попита държавния глава за руския предприемач Евгений Пригожин, когато по-рано  САЩ обвиниха в «намеса» в президентските избори през 2016 година.

Журналистката се позова на някаква «гледна точка», според която Пригожин «извършва мръсната работа» на Путин.

«Кои са тези хора, които считат така? Що за мръсна работа? Аз не се занимавам с никаква мръсна работа. Всичко, което правя е открито.

Това е печат, който стои върху вас.

У вас има хора, които обичат да правят мръсни работи, а вие считате, че ние правим същото. Нищо подобно», каза президентът на Русия.

Интервюто с Путин е транслирано на английски език.

Спецпрокурорът на САЩ Робърт Мюлер обвини 13 руски граждани, включително Пригожин, и три юридически лице в опити да се намесят в изборите.

По-рано подобни обвинения бяха отправени по адрес на руските власти, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече тези обвинения «абсолютно голословни».

В същото интервю Владимир Путин отбеляза, че не е възможно Русия да бъде сдържана в нито една сфера, в това число в киберсигурността.
«Считам, че е невъзможно Русия да бъде сдържана никъде.
Това трябва да се разбере.
Вижте, вие не можете да сдържите Северна Корея.
За какво говорите тогава? Защо правите всичко това? Защо ни е да се сдържаме взаимно, да се нападаме, да се подозираме в каквото и да било?
Ние предлагаме да си сътрудничим», каза руският президент.
Путин заяви още, че санкциите срещу Русия са свързани с желанието да се спре развитието на страната.
Според него, санкциите «абсолютно не са свързани с каквато и да било митична намеса в изборите в САЩ от страна на Русия».
«Санкциите са свързани със съвсем друго — с желанието да се спре развитието на Русия, да се сдържи Русия. Тази политика на сдържане на Русия се провежда вече десетки години.
Понастоящем отново се върнаха към нея», каза руският лидер.
Путин нарече подобен подход неправилен, защото той нанася вреда на руско-американските отношения и на американския бизнес.
«Това дава възможност да се освободи поле за действие за конкурентите на американския бизнес на нашия пазар», добави президентът на Русия.
По-рано от Министерството на финансите на САЩ съобщиха, че работят по оказване натиск над Русия.
На 2 март президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи антируските санкции.
Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;