Най-малко 10 000 души се събраха тази вечер на площад в Братислава, за да протестират срещу корупцията и да поискат оставката на министър-председателя Роберт Фицо, съобщи Франс прес.
Демонстрацията бе организирана след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, което шокира Словакия и имаше силен отзвук и в чужбина.
Преди да бъде застрелян заедно с годеницата си, журналистът се е готвел да публикува статия за предполагаеми връзки между словашки политици и италиански бизнесмени, заподозрени във връзки с калабрийската мафия ндрангета.

Демонстрантите издигнаха плакати, някои от които бяха учтиви («Моля, подайте оставка»), други — по-агресивни («Фицо спи с мафията»), а трети — лаконични («Тъжно ми е» или «Негодници»).
Протестът започна мирно, с различни речи, въпреки опасенията на Фицо, че ще се стигне до насилие.
Преди седмица хиляди хора, включително 25 000 в Братислава, участваха в антикорупционни демонстрации и поискаха оставката на премиера от левицата и на вътрешния му министър Роберт Калиняк.
Политическата криза накара една от партиите от управляващата коалиция, «Мост-Хид», да обмисли излизане от правителството, ако Калиняк не подаде оставка. Ако партията вземе това решение, очаквано в понеделник вечерта, Словакия ще се ориентира към съставяне на правителство на малцинството или към предсрочни избори, БТА

Тагове: ; ; ;