Макрон

Френският президент Еманюел Макрон приветства намерението за среща на върха САЩ — Северна Корея и заяви в телефонен разговор с президента Доналд Тръмп, че с Пхенян трябва да се води «взискателен диалог», съобщи Елисейският дворец в комюнике, цитирано от Франс прес.

    «Международната общност трябва да бъде единна и да води взискателен диалог със Северна Корея, който да доведе до премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров», се посочва в комюникето.
Двамата президенти са обсъдили и ситуацията в Сирия. Макрон е изтъкнал необходимостта от решителни действия, за да се избегне продължаване на хуманитарната катастрофа.
Освен това френският президент е изразил пред американския си колега силно безпокойство от въвеждането на вносни мита от САЩ над стоманата и алуминия. То създава опасност от търговска война, от която всички засегнати страни ще претърпят загуби. Макрон е подчертал, че подобни мерки срещу съюзнически страни, които зачитат правилата на световната търговия, няма да бъдат ефикасни в борбата срещу нелоялните практики. Той е предупредил, че Европа «ще реагира ясно и съразмерно срещу всяка неоснователна практика, противоречаща на правилата на световната търговия», добавя АФП, БТА

Тагове: ; ;