Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е насърчен от планираната среща между лидерите на САЩ и на Северна Корея Доналд Тръмп Ким Чен-ун, заяви говорителят му Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс.
   «Той похвалва водачеството и визията на всички участници и потвърждава подкрепата си за всички усилия за мирно постигане на безядрен Корейски полуостров съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност», каза Дюжарик.
   

Белият дом заяви, че Тръмп ще се срещне с Ким само ако види някакви «конкретни действия» от страна на Пхенян.
 

   «Президентът няма да участва в срещата, ако не види конкретни стъпки и конкретни действия от Северна Корея», каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.
В телефонен разговор Доналд Тръмп и китайският президент Си Цзинпин са приветствали възможността за диалог с КНДР.

«Двамата лидери приветстваха перспективата за диалог между САЩ и Северна Корея и са ангажирани да продължат натиска и санкциите, докато КНДР не предприеме осезаеми стъпки към пълно, проверимо и необратимо премахване на ядрените си оръжия», заяви Белият дом.
Севернокорейският външен министър И Йон-хо ще посети Швеция в скоро време, съобщи шведски вестник малко след обявената договореност за среща между Тръмп и Ким.
Шведското посолство в Пхенян представлява американските интереси, тъй като САЩ нямат посолство в столицата на КНДР, отбелязва Ройтерс.
По време на визитата си в Стокхолм И Йон-хо ще се срещне с шведската външна министърка Маргот Валстрьом, съобщиха дипломатически източници, без да уточнят какви теми ще се обсъждат, отбелязва Франс прес.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;