Движението Пет звезди и дясноцентристката «Лига» станаха основните победители на изминалите избори в Италия, пише  CNBC, рейтингът на тяхната подкрепа сред населението значително нарасна.
От тези резултати печели Русия, която отдавна се сближава с европейски партии, които са против истаблишмънта, пишат авторите на статията.
И Движението Пет Звезди, и «Лигата» критикуват антируските санкции и могат да ги отменят, ако получат властта, предричат журналистите.
«Искаме да имаме добри отношения с Русия, искаме Русия да бъде нормален и естествен партньор за Европа», заяви в разговор с телевизията зампредседателят на «Лигата» Лоренцо Фонтана.
Когато го попитаха, получил ли е поздравления от Москва, той отговорил, че е «сигурен, че там ще бъдат доволни от нашите резултати».
Той обеща още:
«С времето ще видим, ще можем ли да оправим отношенията си с Русия, което ще е от полза за Европейския съюз и за италианската икономика».
Русия на официално ниво не коментира изборите в Италия, отбелязвайки, че това са вътрешни работи на държавата.
«Имаме интерес Италия да остане наш добър приятел, наш перспективен партньор, а Европа да бъде процъфтяваща, развиваща се, да е в добри отношения с нас на принципа на взаимната изгода и взаимното уважение», заяви прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.
През март 2017 година Русия подписа споразумение за сътрудничество с партията «Лига».
Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и бившият зампомощник на министъра на отбраната на САЩ Майкъл Карпентър дори твърдят, че Русия активно е помогнала на «Лигата» и на Движението Пет звезди, за да се окаже влияние върху изборите в Европа и върху конституционния референдум, който доведе до оставката на премиера Матео Ренци.
«Ренци изгуби референдума и ще изгуби на изборите, защото италианците имат глави на раменете си, а не защото Путин иска това», заяви главата на «Лигата».
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.cnbc.com/2018/03/06/russia-set-to-gain-from-m5s-and-legas-success-in-italys-election

Тагове: ; ;