Втори национален протест на служителите на затворите и на съдебната охрана ще се проведе утре в София. Протестиращите ще представят исканията си пред няколко институции — Министерство на правосъдието, Министерство на финансите и Министерския съвет. Един лъч ще тръгне от Съдебната палата. Протестното шествие в събота ще бъде предвождано от гайдари в национални носии.

105 лева е разликата в заплатата на начинаещ служител в МВР и в системата на затворите, като разликата е в полза на полицая, каза днес пред БНР заместник-председателят на синдикат «Съдебна охрана» Пламен Христов. Мотото на шествието е «Европа и за нас», обясни той и припомни, че служителите се борят за изравняване на статута с този на служителите на МВР по отношение на заплащането и специфичните условия на труд.
Недоволните служители искат и кадрово обезпечаване заради голямото текучество на кадри. Те настояват за 700 допълнителни бройки за затворите и 600 щатни бройки за «Съдебна охрана». През 2015 година е имало 10% намаление на щата. Напрежението, при което в момента работят служителите, може да доведе до фатални грешки, предупреди Христов.

От шест месеца водим диалог с нашия работодател — Министерството на правосъдието, обобщи хронологията на събитията той. «Договорихме условия, договорихме абсолютно всичко, но преломната дата е 11 януари 2018 година, когато министър-председателят Бойко Борисов извади едни сто милиона и ги даде на вътрешното министерство. Тоест, това, което бяхме постигнали и мислехме, че сме договорили — в един момент всичко се срина и започнахме разговорите наново», обясни Пламен Христов.

Недоволството нараства главоломно, защото на нас ни се обяснява, че нищо не може да стане, да се предложи и обещае, допълни той. «Как се извадиха тези 100 милиона за вътрешното министерство? След като сме в един сектор, не може да се делим на първа и втора ръка», коментира представителят на надзирателите. По думите му, заявените 5% увеличение от финансовия министър Владислав Горанов са крайно недостатъчни.
Подготвя се и трети национален протест на 26 март, когато в София ще се проведе среща на правосъдните министри на страните от Европейския съюз.

БТА

Тагове: ; ;