Руските зенитни системи последен модел Ес-500 «Прометей» или «Триумфатор-М» се произвеждат вече серийно.
Това се случва в новопостроените заводи на военнопромишления концерн «Алмаз-Антей» в градовете Киров и Нижни Новгород, съобщи в.»Известия», като се позовава на вицепремиера Дмитрий Рогозин.Изданието изтъква «доста високите характеристики» на новия комплекс — обсег до 600 км, възможност за сваляне на балистични ракети със среден обсег и бойни глави на междуконтинентални ракети във финалната фаза от полета им.

Ес-500 могат да обстрелват едновременно до 20 цели и да се интегрират с други подобни системи руско производство. Това осигурява формирането на райони с концентрирана противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО), чието «разбиване» изисква твърде големи усилия и крие риск от сериозни загуби за противника при липса на гаранции за успех, се казва в статията.

Големите възможности на Ес-500, надминаващи на моменти качествата на американските системи THAAD и «Иджис ашор» (Aegis Ashore), карат мнозина експерти да се питат може ли да бъде създадена руска национална система за ПРО.

Целта на новия комплекс обаче е друга. С оглед географското положение на Русия създаването на сигурна ПРО за цялата територия на страната е невъзможно и безсмислено. Затова пък Ес-500 ще осигури прикриването на цели райони от въздушни, в бъдеще и от космически удари.

Така ще бъдат защитени от внезапни атаки критично важни инфраструктурни и военни обекти — позиции на ракетните войски, промишлени зони, флотски бази и др., пояснява вестникът.

«Днес никой не може да постигне военно превъзходство във въздуха над САЩ» — това обяснява «много сериозното отношение» към ПВО, посочва всекидневникът и уточнява, че първите дивизиони Ес-500 ще пазят въздушното пространство над Москва.

Произвежданите в Русия средства за ПВО осигуряват на страната стабилен доход от износ на оръжия и появата на Ес-500 най-вероятно ще засили интереса към руските предложения на този пазар. Тези системи впрочем няма да са евтини, допълва «Известия».

Преди дни президентът Владимир Путин представи някои от най-новите руски разработки в сферата на оръжията — сред тях и балистичната ракета «Сармат».

Сега

Тагове: ; ; ;