Правителствените войски на Сирия и подкрепящите ги военизирани части успяха да вземат контрола на над половината от територията на Източна Гута, съобщава агенция EFE, позовавайки се на очевидци.

По данни на агенцията, под контрола на военните понастоящем се намират 52 % от предградието на Дамаск.

По-рано се съобщи, че сирийските войски са успели да завземат от въоръжените части на опозицията населените места  Аш-Шари и Бейт Сава в Източна Гута, а също да разделят въстаническите сили в Източна Гута на две части.

В предградието действат няколко опозиционни въоръжени групировки. В края на февруари агенция АР оцени общия им брой на над 20 хиляди човека.

Най-голямата групировка в региона и една от най-влиятелните опозиционни групи в Сирия е  «Джейш ал-Ислам».

Движението се бори срещу президента Башар Асад, а и срещу някои екстремистки движения, в това число срещу бойците, свързани с «Ал Кайда».

Терористите от  «Джейш ал-Ислам» са добре въоръжени, имат танкове, миномети, артилерия.

Щаб-квартирата е в град Дума — един от най-гъстонаселените в Източна Гута.

Представителите на групировката влизат в състава на делегацията на опозицията в междусирийските преговори както в Женева, така и в Астана.

Втората по сила групировка в Източна Гута е «Легионът ар-Рахман».

Според наличните оценки, към февруари той наброява около 8 хиляди бойци, най-голяма част от тях е разположена в предградието на сирийската столица. Представителите на «Легиона» също участват в междусирийските преговори.

Групировката  «Ахрар аш-Шам» се счита за по-слаба от  «Джейш ал-Ислам» и «Легионът ар-Рахман».

Тя оказва съпротива на правителствените сили и паралелно с това води борба с бойците от свързания с «Ал Кайда» «Комитет за освобождението на Леванта», подчертава АР

В Източна Гута групировката «Ахрар аш-Шам» е съсредоточена в предградието на Дамас — Харасте — и в прилежащите територии.

Четвъртата най-голяма групировка в Източа Гута е «Комитетът за освобождението на Леванта», свързана с «Ал Кайда».

Тя отказва всякакви преговори с правителствените сили.

В региона към февруари има около 600 бойци на «Комитета».

Към края на 2017 година представителите на опозиционните групировки водят преговори, за да изгонят представителите на дадената организация от Източна Гута, което би трябвало да подобри преговорния процес с правителството на Сирия и да прекрати бойните действия в региона.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ;