Канцлерът на Австрия Себестиян Курц призова ЕС така да реагира на намерението на САЩ да въведат мита върху стоманата и алуминия, за да може Вашингтон да преосмисли позицията си и да се откаже от «идиотския замисъл».

«Би било по-добре, ако избегнем американските мита. Ако се наложи, то ще последва реакция, която, както се надяваме, ще доведе до преосмислянето от страна на САЩ на това решение, а може и да се откажат от този идиотизъм», цитира Курц ТАСС.

На 1 март бе обявено намерението да се повишат митата за стомана и алуминий, изразено от Доналд Тръмп.

В отговор ЕС заплаши да въведе мита на редица американски стоки.

Тръмп отговори на тази заплаха, че САЩ лесно ще спечелят търговската война и че «търговските войни — това понякога е добро дело».

В сряда министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че САЩ нямат намерение да влизат в търговски войни.

«Тръмп не се страхува да започне търговска война, макар това да не е нещото, което искаме. Нека сме пределно ясни: нямаме намерение да влизаме в търговски войни», заяви министърът.

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че Европейският съюз може да въведе ответни мерки срещу Съединените щати, ако решението на страната за вносните мита върху стоманата и алуминия бъде изпълнено.
В Еврокомиссии не исключили контрмер в отношении США в случае введения пошлин

Според нея на ЕС ще са му нужни около два месеца, за да предприемат подходящите мерки.

«Процесът на предприемане на защитни и балансирани мерки ще отнеме малко повече време — около два месеца», заяви Малмстрьом.

На 1 март американският лидер Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати налагат мита върху вноса на стомана и алуминий съответно в 25% и 10%.

По-късно някои медии съобщиха, че ЕС подготвя мерки в отговор на плановете на САЩ

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;