Европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер ще вземе участие днес в конференцията на високо ниво в София, чиято основна тема е бюджетът на ЕС. На срещата ще бъдат обсъдени различните варианти за дългосрочния бюджет на Общността след 2020 година.
Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще лиши европейския бюджет от 12 до 15 милиарда евро. Единият от вариантите за попълването на сумата е страните — членки да внасят повече от един процент от брутния си вътрешен продукт. Става въпрос за увеличаване на вноската до 1.1 на сто или повече. Този вариант засега не среща одобрението на държавите, които са нетни получатели на евросредства. България също е нетен получател на средства, но премиерът Бойко Борисов неотдавна изрази мнение, че е по-добре да приемем увеличението на вноските..
Част от приоритетните политики на Европейския съюз за следващите седем години като отбраната и сигурността също изискват повече ресурс. Затова се обсъжда отнемането на средства от някои от фондовете — най-вече субсидиите за земеделие, Сега

Тагове: ; ; ;