Нови средства за радиоелектронна борба е изпитал екипът на американския есминец Carney по време на неотдавнашния си заход в Черно море.

Неизвестни блогъри са заснели влизането в черноморските проливи на американския есминец  Carney, в резултат а което се изяснило, че на борда на есминеца има блокове с радиоелектронно оборудване  AN/SLQ-32V6, модернизирани по програмата SEWIP.

Според журналиста Игор Коротченко, новата апаратура, разположена на есминеца, е предназначена за «противодействие на руските противокорабни ракетни комплекси, а също за обезпечаване срива на всички видове ракетни атаки срещу единични и групови цели».

Експертът твърди, че постоянните заходи на бойни американски кораби в Черно море имат две цели: «от една страна това е оглед на радиоелектронната обстановка, засичане работата на руската радиоелектронна система в състава на комплексите за ПВО и противокорабната отбрана. Втората задача е усвояване на потенциалния театър на военните действия».

Припомняме, че от момента на присъединяването на Крим към Русия и от началото на новата епоха на студената война между Русия и Запада, Черно море стана обект на специално проучване от страна на НАТО и САЩ.

Макар да е повече от очевидно, че Черно море е част от стратегическите интереси на Русия.

Припомняме, според Конвенцията Монтрьо от 1936 година, военните кораби на НЕчерноморските страни имат правото да бъдат в акваторията на Черно море не повече от 21 денонощия, а общият тонаж на морските съдове може да бъде не повече от 30 хиляди тона.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;