Речта на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание предизвика тревогата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава Ройтерс. Въпреки това, според него, това е обичайният модел на поведение за Русия, на който и НАТО реагира.

«Ние със сигурност сме загрижени», — коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг речта на ръководителя на Кремъл Владимир Путин пред Федералното събрание, в която той представи нови видове ядрено оръжие.

«НАТО, разбира се, не иска студена война. Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването», цитира го Ройтерс.

«Този модел на поведение, което виждаме от няколко години, е една от причините, поради които НАТО се адаптира и  провежда най-мощното укрепване на нашата колективна отбрана от времето на Студената война», — поясни Столтенберг.

«Ние не реагираме на действията на Русия огледално — ракета за ракета, оръдие за оръдие, — но ние реагираме, защото виждаме, че Русия се държи по-агресивно,» — каза генералният секретар на НАТО и за пореден път призова Москва да се съобрази с Договора за унищожаване на ракетите със среден обсег на действие.

News Front

Източник: https://www.reuters.com/article/us-russia-putin-nuclear-nato/west-is-responding-to-putins-more-assertive-russia-nato-chief-idUSKBN1GH2WS

Тагове: ; ;