Американската космическа агенция НАСА се надява, че през 2019 г. ще успее да възобнови своите пилотирани полети в Космоса, но проучва и други възможности, ако това не се осъществи, предава БГНЕС. Това е заявил в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ изпълняващият длъжността ръководител на НАСА Робърт Лайтфут. САЩ все още имат места за полетите на американски астронавти на „Съюз“ до първата половина на 2019 г. с връщане през втората половина на 2019г.

Разглеждаме няколко варианта. Сътрудничим си с руснаците, но запазваме увереност, че нашите търговски партньори ще съумеят да ни осигурят възможност за самостоятелни полети, каза Лайтфул на изслушване в комисията за наука и технологии в Камарата на представителите. Той не даде повече подробности дали се водят преговори за покупка от страна на САЩ на допълнителни места на пилотируемия кораб „Съюз“. Първият демонстрационен полет на SpaceX и Boeing, които разработват пилотируеми кораби по договор с НАСА, ще бъде извършен през тази година.

По-рано, през декември, стана известно, че има забавяне с няколко месеца на началото на тестовите полети. Очаква се, че SpaceX ще извърши първо безпилотно изпитание през април и ще изпрати екипаж на изпитателен полет през август 2018г, а „Боинг“ – през март и ноември. Наблюдатели смятат, че тези срокове ще бъдат малко удължени – докъм началото на 2019 г.

 

Тагове: ; ;