Япония се отказва от плановете си да разработи със свои собствени сили нов реактивен изтребител, съобщава  The Asahi Shimbun.

Както отбелязва японското издание, първоначално Министерството на отбраната на Япония имало три варианта на действие: напълно да разработи реактивен изтребител от ново поколение в страната, да осъществи разработката заедно с друга държава или да продължи срока на експлоатация на F-2 за сметка на модернизацията.

Според думите на високопоставен чиновник от Министерството на отбраната на Япония, ведомството е било склонно към «японска разработка», защото това «било важно за подкрепата на японските технологии в областта на реактивните изтребители».

Министерството на финансите на Япония на свой ред е призовало към сериозно внимание, позовавайки се на гигантските разходи, които би предизвикала японската разработка на нов реактивен изтребител, подчертава  The Asahi Shimbun.

В резултат предупреждението било взето предвид. Министерството на отбраната няма да иска финансиране за разработката на японски реактивен изтребител от ново поколение, уверил източник за японското издание.

Както се очаква, още тази седмица Токио трябва да се обърне към Вашингтон с предложение за съвместна разработка на реактивен изтребител от ново поколение, отбелязва The Asahi Shimbun

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201803050037.html

Тагове: ; ;