Благодарение на сребърната медалистка на игрите от 2018-та година Евгения Медведева, светът научи, че руското знаме е присъствало на Олимпийските игри, макар и надеждно скрито, пише Francs Jeux. Както отбелязва изданието, МОК е забранил на руснаците да носят открито национални символи, така че трикольорът, пришит под якетата, не може да се счита за нарушение.

18-годишната Евгения Медведева — двукратна световна шампионка по фигурно пързаляне, сребърен медалист от Игрите през 2018 г., отстъпи само на своята сънародничка Алина Загитова — публикува на страницата си в Instagram видеокадри, направени в самолета при връщането си към Москва.

На видеото Медведева разкопчава своето сиво олимпийско яке, след това сваля дебелия си бял шал, под който се оказва руското знаме. Младата фигуристка придружава видеото със следния коментар:

«Е, приятели, ние сме вкъщи. Със сигурност, отдавна мечтаехме да го направим. Сега всеки знае тайната на този странен бял шал».

Francs Jeux припомня, че официалната униформа на «олимпийските атлети на Русия» изглежда «сдържано неутрална, без никакви асоциации за цветовете на родината-майка.

» Руското знаме, пришито от долната част на якето, не нарушава условията на МОК «поне формално», се казва в статията.

«Беше им забранено да носят цветове или символите на своята страна открито. Не им беше разрешено да пеят националния си химн на подиума. Хокеистите го изпяха на леда, след победата си във финала на олимпийския турнир. Глоби за тях не последваха. «

Ревността от страна на МОК стигна до там, че забрани на руските власти да поставят името на страната си върху фасадата на сградата, в която се провеждаха срещи между журналистите, администрацията и запалянковците от Русия, припомня Francs Jeux.

«Иронията» на тази история авторът вижда в това, че на 5 декември по време на срещата на Изпълнителния комитет на МОК Евгения Медведева заяви, че може да се откаже да участва в игрите през 2018-та година, ако й се наложи да излезе в качеството си на неутрален спортист.

«Тя промени решението си. Но в същото време скри гордостта си под дебелото си яке», завършва авторът.

News Front

 

Тагове: ; ; ;