По време на парламентарните избори в Италия половината от гражданите на страната гласуваха за евроскептиците, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Много италианци вече не се възприемат като граждани на ЕС, а новата власт в Рим неизбежно ще поведе страната по пътя към сблъсък с Брюксел, счита авторът.

След парламентарните избори в Италия партията «Лига» (предишната «Лига на Севера») и движението «Пет звезди» обявиха готовността си да формират правителство, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Но тъй като след преброяването на гласовете се оказа, че никоя от политическите сили не е получила мнозинство от гласовете, този процес може да се забави, отбелязва вестникът.

Ръководителят на «Лигата» Матео Салвини поздрави за победата дясноцентристкия блок, който включва и партията на бившия премиер Силвио Берлускони «Напред, Италия».

«Ние сме за Европа, но за друга Европа» — обясни Салвини, наричайки еврото «в основата си погрешна валута».

На изборите около половината от италианците гласуваха за евроскептични партии, продължава изданието. Авторът на статията свързва това с факта, че страната страда от миграционната криза, както и от последиците от финансовата криза. През май 2017 г. беше ясно, че настроенията в Италия се променят. Още тогава 46% от анкетираните италианци заявиха, че не се смятат за граждани на ЕС.

Германски политици и експерти се опасяват за бъдещето на Европейския съюз. Според тях резултатите от изборите ще имат сериозно въздействие върху дискусията за реформите в Европа. Италия е третата по големина икономика в еврозоната, но за разлика от Франция и Германия на нейните интереси не се обръща достатъчно внимание. Италианците се чувстват «предадени», отбелязва изданието.

Берлин и Париж планират амбициозна програма за развитието на Европейския съюз, която включва, наред с другото, увеличаване на бюджета на ЕС. Но в Северна и Източна Европа към нея се отнасят без много ентусиазъм. Холандският премиер Марк Рюте каза по време на посещението си в Берлин, че не иска да дава повече пари на Брюксел. Подобна позиция има и канцлерът на Австрия Себастиан Курц, отбелязва изданието.

 «Приближава буря» — предупреждават германските експерти.

Почти всички италиански партии обещаха да намалят данъците, което неизбежно ще доведе страната до сблъсък с ЕС. Брюксел ще трябва да се справи едновременно с Брекзит, със страните от Източна Европа, с недоволните от миграционната политика и с Италия, която може да премине от лагера на привържениците в лагера на противниците на евроинтеграцията.

News Front

Източник: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/03/06/jeder-zweite-italiener-stimmte-fuer-eine-eu-kritische-partei/

 

 

Тагове: ;