Сирийското министерство на външните работи подчерта, че западните държави използват обвиненията за употреба на химическо оръжие като предлог за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на страната.

«По време на контратерористичните операции за освобождението на селска местност в провинция Хама правителствената войска откри над 40 тона хлор. Разкриването се случи в присъствието на инспектори по химическо оръжие от ООН «, се казва в изявлението на министъра на външните работи на Сирия.

По-нататък в изявлението следва: «Конвенцията на ООН и Конвенцията за забрана на химическото оръжие са били информирани за товарните автомобили с отровни вещества, които са изчезнали в сряда, а и за терористичните запаси от газ Зарин в провинция Идлиб».

«Сирийската арабска република нееднократно е потвърждавала липсата на всякакъв вид химическо оръжие в своя арсенал. Сирия защитава своите граждани», пише в изявлението.

По-рано Русия опроверга твърдението, че сирийското правителство използва химическо оръжие, подчертавайки, че само международен орган има правото да прави заключения по този въпрос, позовавайки се на «безпристрастно разследване».

News Front

 

 

Тагове: ;