Шефът на компанията за онлайн продажби на дребно Амазон Джеф Безос оглави годишната класация на милиардерите на сп. «Форбс», предаде ДПА.
С лично състояние от 112 милиарда долара Безос става първият човек в света с богатство от над 100 милиарда долара. Той е увеличил състоянието си с 39 милиарда долара в сравнение с предишни години.
Джеф Безос е и собственик на в. «Вашингтон пост» и на аерокосмическата компания «Блу ориджин».
Втори в класацията е основателят на Майкрософт Бил Гейтс с 90 милиарда долара, а трети е инвеститорът Уорън Бъфет с 84 милиарда долара.

Най-богат европеец е заемащият четвъртото място французин Бернар Арно, който притежава марки като «Луи Вюитон» и «Сефора».
Американците са силно представени в списъка от 2208 милиардери от 72 страни. В челната десятка са още шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг и братята индустриалци Чарлс и Дейвид Кох.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е слязъл от 544-о на 766-о място, след като богатството му е намаляло с 400 милиона долара до 7,1 милиарда.
В сравнение с миналата година 121 души са отпаднали от списъка, но пък други 259 са включени в класацията за пръв път.
Общото богатство на всички милиардери в списъка е 9,1 трилиона долара, средно по 4,1 милиарда долара на човек, което според «Форбс» е нов рекорд, бта

Тагове: ; ; ;