В дните на украинските събития през 2014 година САЩ помолиха Русия да повлияе върху тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович, за да не използва той армията срещу опозицията, а след ден там се случи държавен преврат, заяви президентът на Русия Владимир Путин.

«В същия този момент към нас се обърнаха американските ни партньори. Те ни помолиха да направим всичко, сега ви казвам почти дословно молбата им, Янукович да не използва армията, за да може опозицията да освободи площада, административните сгради и да премине към изпълнение на постигнатите споразумения за нормализиране на ситуацията.

Казахме им: «Добре».

След ден бе извършен държавен преврат», каза Путин във филма на Владимир Салавьов «Световен ред-2018».

Според думите на руския президент САЩ фактически със своите ръце са извършили този преврат.

Отговаряйки на въпроса на журналиста за това, това първият случай на лъжа ли е от страна на американските партньори, Путин каза:

«Бих казал по следния начин: така грубо и нагло, за първи път. Казаха, дайте да направим така, а всъщност направиха всичко по друг начин и дори си позволиха да твърдят, че, моля ви се, такова нещо не е имало».

«Е, поне да бяха позвънили, поне нещо да бяха направили, поне дума да бяха казали. Поне да бяха казали, вижте, има такова понятие «eксцесия на изпълнителя» — ние не сме искали това, но събитията се развиха така, но ние ще направим всичко, за  да върнем нещата в полето на закона.

Нито дума, точно обратното — пълна подкрепа за тези, които извършиха държавния преврат», подчерта Путин.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;