Руският патриарх Кирил е срязал президента Румен Радев заради словото му на тържествената заря на 3 март в София. Тогава държавният глава изрази признателност за националното ни освобождение не на единната руска армия, а на различните народи, които са я съставяли — румънци, украинци, белоруси, финландци, поляци, литовци и др.

Руската православна църква публикува на сайта си шестминутно видео от срещата между Радев и патриарха, което беше спестено от президентството на българските граждани. Назидателната реч на Кирил предшества изявлението му на летището, когато пред журналисти заяви, че е огорчен.

Пресцентърът на «Дондуков» 2 не съобщи за случката и разпространи единствено информация, че патриархът е оценил високо ролята на Радев за «недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война». Всъщност е точно обратното.

На видеото се вижда, че видимо ядосан патриарх Кирил изнася лекция със собствени интерпретации на историята на държавния ни глава. Той разказва колко трудно е било на Русия след поражението в Кримската война през 50-те години на XIX в. и как въпреки това «в пълна дипломатическа изолация» организира и провежда войната през 1877-78 г., което не е вярно.

«Още веднъж искам ясно да ви кажа, че Русия е освободила България. Не Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. Искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в Освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията. Ние сме за историческата истина, г-н президент. Тази историческа истина ние я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана. Откровено ще ви кажа, че имам двойствено впечатление от този юбилей», заявява патриархът на заключителната среща в президентството.

Според «Комсомолская правда», цитирана от «Фокус», «за пръв път по време на негово посещение в чужбина» се случва патриарх Кирил да изкаже «своето недоволство и то от първо лице». Руското издание твърди, че от екипа на президентството изключили звука от срещата и за разговора се разбрало от руски говорител, който преразказал събитията.

От пресцентъра на президентството казаха за «Сега», че руските медии са излъчили упреците на патриарха, но побързали да се оттеглят преди отговора на президента. В него Радев твърдо заявил: «Така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия.»

Радев казал, че бил впечатлен от тезата за «силата на мълчанието» в речта на патриарха. Няма данни да е реагирал на тона му. Тогава Кирил спрял с упреците и казал: «Добре, нека прелистим тази страница.»

Сега

Тагове: ; ; ;