Парламентът отхвърли предложението на БСП за произвеждане на национален референдум с въпрос: «Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?». «За» бяха 67 народни представители, 121 гласуваха «против», а 23-ма се въздържаха.

Eдинствено вносителите от «БСП за България» подкрепиха провеждането на такъв референдум, ГЕРБ и ДПС бяха «против», а от «Обединени патриоти» и «Воля» гласуваха «против» и «въздържал се».
Управляващите се аргументираха с това, че конвенцията вече е изтеглена от Министерския съвет, а въпросът не отговарял на изискванията. Ратификацията се отлага поради това, че ние се съобразяваме с обществото мнение, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изхарчихте пари за какво ли не, а сега не искате да се харчат пари, за да се пита народът, коментира председателят на ПГ на «БСП за България» Корнелия Нинова. Без референдум ще я внесете отново, когато, по думите на премиера, се постигне консенсус по тази тема, каза тя.

Хамид Хамид /ДПС/ посочи, че ДПС няма да подкрепи проекторешението, защото не всичко подлежи на референдум. По думите му в този случай не се налага.

«Тръгнали сте с топ на лов за яребици, това няма как да стане», коментира Хамид.

«Не превръщайте българския народ в яребици», репликира го Филип Попов /»БСП за България»/.
Използването на референдумите за популистки цели водят до резултати като Брекзит, не влизайте в ролята на Найджъл Фарадж, отговори му Хамид.

Христиан Митев от «Обединени патриоти» коментира, че дебатът с Истанбулската конвенция е приключил преди месец, след като са се изказали от Православната църква, различните вероизповедания, политически партии и организации. Голяма част от българското общество ясно отхвърля тази конвенция, посочи той. Мисля, че в момента пренавивате пружината, коментира Митев.

Разгорещени дебати предизвикаха в пленарна зала обвинението на Цветан Цветанов към БСП в лицемерие по темата, който показа снимки от гласуването на форум на ПЕС в Лисабон. Корнелия Нинова нарече обвиненията «лъжливи внушения», бта

Тагове: ;