В момента доста често говорят за заплахата за Запада в лицето на така наречената доктрина Герасимов, наречена на името на руския генерал, на когото приписват авторството.
Доктрината представлява нова начин за водене на война, «разширена теория за съвременната война» или дори «виждането за тотална война».
Независимо от това доктрината не съществува, пише Марк Галеоти за  Foreign Policy.
Авторът на статията, британският политолог и старши научен сътрудник от Института за международни отношения в Прага Марк Галеоти признава, че този термин, който фактически не е подплатен с реални основания, е бил измислен от самия него, когато е получил превода на статията на Валерий Герасимов, който първоначално се появява в руското издание  «Военно-промышленный курьер».
В своята статия началникът на Генералния щаб на ВС на Русия говори, как пропагандата и подривната дейност могат да доведат до това ,че «напълно благополучна държава за броени месеци и дори дни може да се превърне в арена на ожесточена въоръжена борба, да стане жертва на чуждестранна интервенция, да потъне в хаос, хуманитарна катастрофа и гражданска война».
Галеоти публикувал превод на статията в своя блог, добавил и коментари.
Той признава, че, стремейки се да привлече читатели, е измислил заглавието «Доктрината на Герасимов», без да предполага, че хората мога да възприемат думите на Герасимов като реален проект за военни действия срещу Запада.
Но скоро във връзка с «анексията» на Крим, военните действия в Донбас и руската пропаганда, в САЩ статията на Герасимов, която преди била игнорирана, започнала да се възприема като «най-новия начин за водене на война».
Според автора, Герасимов е разсъждавал само за това, как Кремъл разбира събитията около «арабската пролет», «цветните революции», насочени срещу промосковските режими в съседни страни, а също около събитията на Майдана в Украйна.
Герасимов се опитал само да разработи стратегия за борба с подобни събитие в Русия, твърди политологът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:http://foreignpolicy.com/2018/03/05/im-sorry-for-creating-the-gerasimov-doctrine/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;