Министърът на отбраната на Великобритания Кевин Уилямсън заяви, че неговата страна няма «покорно» да стои и да позволява на Русия да «потиска» целия свят, пише Daily Mail.
Според думите на британския чиновник, Лондон е длъжен «да се вдигне срещу заплахата», която представлява Владимир Путин и неговият арсенал от ядрено оръжие.
Уилямсън допълни, че руският лидер ясно е демонстрирал «своите враждебни намерения» относно Великобритания и Лондон е длъжен да намали нивото на тази заплаха.
Министърът на отбраната направил изявлението си в палатата на общините.
Както отбелязва изданието, членовете на парламента са изразили предупреждение, че в света отново започва студена война с Русия.
Парламентаристите се интересували, как правителството има намерение да отблъсне заплахата от страна на Путин.
Става дума за изявленията на руския президент за изпитанията на нови ядрени въоръжения, които противникът не е в състояние да прихване.
Подобно оръжие в ръцете на Русия ще превърне противоракетната система на НАТО в безполезна, а Западът в уязвим, пише изданието.
 «Ще кажем в прав текст: президентът Путин заема твърде враждебна и агресивна позиция по отношение на Великобритания, САЩ, към нашите съюзници. Тя е по-голяма в сравнение с последната година, цитира изданието думите на Уилямсън. — А ние ще седим покорно, просто ще приемам, че президентът Путин може да прави каквото си иска или трябва да отговорим и да му покажем, че искаме да се противопоставяме на потисничеството, а държавата да стане жертва на руските атаки?
Ние трябва да се борим с това, точно това и ще направим, затова се гордея, че по въпроса за ядреното сдържане в морето вече имаме приемственост».
Уилямсън предупреди също, че Русия, според него, вече много години увеличава силите си около източния фланг на Европа.
«Ние трябва да се вдигнем срещу тази заплаха, трябва да отговорим».
 Според него, Великобритания трябва да запази своята система за ядрено сдържане  Trident, а също да се обърне към новите технологии.
Тревога от последните изявления на Москва изразили и британските депутати.

Бари Ширман заявил, че Путин е направил първия залп в «новата студена война», пише  Daily Mail.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5464677/Gavin-Williamson-vows-Britain-not-allow-Russia-bully-world.html

Тагове: ; ; ;