Речта на Путин пред Федералното събрание на 1 март 2018 година бе наистина важно събитие, даващо разбиране за това, в какво положение днес се намира Русия, пише  Atlantico.fr.

Според автора на статията, който публикува под псевдонима «Бенджамин Дизраели» (в чест на популярния британски държавен деец от 19 век), руският президент за пореден път се опитал да върне стратегическото равновесие в света.

В своето послание Путин си спомнил за демографските проблеми на Русия, възникнали след гигантските загуби по времето на Втората световна война и в периода, последвал след края на СССР.

Както отбелязва мнимият Дизраели, демографската слабост е сериозно ограничение, затова на руският лидер му се налага да се адаптира: кампанията срещу терористите в Сирия е базирана на използването на минимално присъствие на руски войски в зоната на конфликтите, а самият Путин всячески подчертава своя стремеж към мир, макар западните СМИ да поставят под съмнение неговата искреност, пише в статията.

Според автора на статията, на първо място за главата на Кремъл е повишаването на жизненото равнище на населението и модернизацията, в това число развитието на иновативните отрасли от науката.

«Последните години показаха, че Русия е по-твърда, отколкото се считаше, и е способна да издържи тройният удар — финансовата криза, последствията от сунитско-шиитския конфликт около цените на нефта, а също не по-малко сериозните германо-американски санкции», се казва в статията.

Журналистите запомнили речта на Путин главно чрез съобщенията за новите видове оръжие, констатира авторът.

«В Европа и Северна Америка недоверието към всичко, което произлиза от Русия, е толкова силно, че болшинството коментатори заявиха, че това е демонстрация на агресия и възобновяване на надпреварата във въоръжаването».

Авторът на статията не е съгласен с тази трактовка  и напомня за действията на Запада, разклатили стратегическото равновесие в света — и за разширяването на НАТО на Изток и за излизането на САЩ от договора за ПРО.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.atlantico.fr/decryptage/reelection-imminente-vladimir-poutine-et-retour-equilibre-puissances-3324377.html


Тагове: ; ; ; ; ;