Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп разглежда варианти за различни военни мерки по отношение Сирия във връзка със съобщенията за употребата от правителствените войски на химическо оръжие в Източна Гута. Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на източници.
По данни на изданието, миналата седмица Тръмп е обсъждал вероятни действия по отношение на Сирия с главата на апарата на президента Джон Кели, с помощника на президента по сигурността
 Хърбърт Макмастър и с главата на Пентагона Джим Матис.
По време на съвещанието Тръмп «не е бил категоричен по отношение на конкретни военни действия», затова участниците в срещата «решили да продължат да наблюдават ситуацията».
По-рано от Центъра за примирие между враждуващите страни в САЩ споделиха, че терористите подготвят провокации с употребата на отровни вещества в сирийската Източна Гута, за да обвинят правителствените войски за употребата на химическо оръжие.
На 2 март посолството на Русия в САЩ предупреди американската страна да не използва обвинения без доказателства като предлог за удари по Сирия.
Сирийските власти многократно  заявяват, че всички запаси от химическо оръжие в страната са унищожени.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;