Дали ние дължим благодарност на румънци, литовци, финландци и украинци — мисля, че е наш въпрос. Колкото и малък да е бил техният принос, ние сме длъжни да изразим своята благодарност. Това каза в предаването «Денят започва» Петър Стоянов, президент на България 1997 — 2002 г.

Този въпрос се превръща в много чувствителна тема и започвам да се замислям за 3 март като национален празник, обясни Стоянов. Какъв е този национален ден, ако ще разделя българското общество, допълни той като обясни, че е прочел много коментари и те са били противоположни.

Отношението на българите към Русия не може да бъде променено и в това няма нищо лошо, коментира Петър Стоянов. Отношенията между българския и руския народ са нещо различно от правенето на реална политика, добавя той.

Петър Стоянов коментира и случая в Пловдив, при който беше задържан рентгенологът д-р Иван Димитров. По думите на Стоянов «казусът в Пловдив е много чувствителен». Той опира повече до юридическите параметри на това, което се нарича неизбежна самоотбрана, обясни той.
Но извън това става въпрос за най-голямото поражение върху България — националната деморализация, смята Петър Стоянов.

И корупцията, и недъзите в съдебната система, и битовата престъпност — всичко това са следствия от националната деморализация в България, твърди той.
Не можем да виним и изискваме само от институциите, забравихме за ролята на семейството, църквата и училището, каза той.

Сега

Тагове: ; ;