Доналд Тръмп беше толкова впечатлен от френския парад в чест на Деня на вземането на Бастилията, че реши да направи нищо подобно във Вашингтон.

Днес той вече може да се замисли над необходимостта да внесе радикални промени в традиционното обръщение на държавния глава към конгреса.

Причина за това е «предизборното майсторство на Путин, който изведе ежегодното послание на руския президент към Федералното събрание на ново ниво», пише Мери Дежевски за  The Independent.

Според нея, 2-часовата реч на Путин се е състояла от две части.

Първата се отнасяла до икономическите въпроси и съдържала детайлен план за модернизацията на страната с акцент върху социалната политика и демографията.

Но тъкмо втората част за болшинството зрители в залата на Манежа и по целия свят била запомняща се.

Първоначално Путин «с леко раздразнителна интонация» за пореден път осъдил решението на Джорд Буш-младши да анулира Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана от 1972 година.

Но това било само прелюдията.

След това руският президент «представил истински парад от най-новите чудеса на руската армия — в небесата, на земята и под водата», отбелязва авторът на статията.

На авторката й се струвало, че Путин изпитва от това «огромно удоволствие».

Той заявил, че Русия има вече уникални крилати ракети, способни да се справят с всяка система на ПРО.

След това демонстрирал безпилотни летателни апарати, «извършващи мащабни акробатически номера по заповед на руските си стопани».

Разказът на президента се съпровождал от демонстрация на големи екрани на кадри от истински военни изпитания.

Присъстващите на срещата депутати и други видни представители посрещнали речта на Путин с продължителни овации, пише изданието.

«Но военната част от посланието на Путин с неговата виртуозна демонстрация на потресаващи технологии бяха предназначени не само — или вероятно дори не толкова за руската аудитория, — споделя авторът.

«В това съобщение за новите и ненадминати военни способности, разбира се, имаше друг предполагаем получател — Съединените Щати», пише авторката.

«По-скоро това беше призив към САЩ отново да се започнат разговора на базата на взаимното уважение.

Считам, че отношенията между Русия и САЩ всъщност не са в толкова плачевно състояние, както често биват рисувани», твърди Дежевски.

Превод: Петя Паликрушева

Източник:http://www.independent.co.uk/voices/russia-putin-trump-us-speech-weapons-wasnt-aggressive-plea-to-start-talking-a82353

Тагове: ; ; ;