Eмануел Макрон има амбициозни планове по отношение на ЕС  и иска да създаде европейска свръхдържава под собственото си ръководство за сметка на Германия, твърди австрийското издание  Contra Magazin.

«Слабостта на Меркел го прави силен».

Ако за изминалите години канцлерът на Германия Ангела Меркел бе възприемана в ЕС като водещ политик, а след победата на Тръмп на изборите в САЩ дори я провъзгласиха за новия лидер на свободния свят, то сега нейната звезда е близка до угасването в космоса на световната политика, пише авторът на статията Марко Майер.

Вместо Меркел управлението бе взето от президента на Франция Еманюел Макрон — с подкрепата на политическите сили, които искат да направят от ЕС Обединени Щати на Европа, подчертава австрийският журналист.

Но това съвсем не е всичко, уверява той.

Меркел не прояви  твърдост по отношение на Русия, както очакваха от нея западните елити.

Сега това се очаква от бившия банкер на Ротшилдите, още повече, че французинът притежава всичко необходимо от гледна точка на елита.

Ако Макрон поведе в геополитиката не само Франция, но и целия ЕС под френско ръководство, европейските елити ще бъдат радостни.

Особено, ако европейците се настроят срещу Тръмп и Путин, пише авторът.

Въпросът е в следното: ще успее ли Макрон да сломи съпротивата на тези правителства, които не искат да виждат държавите си в състава на европейската свръхдържава, такива като Унгария, Дания, Австрия или Полша.

Да целта на френския президент и на неговите привърженици ще им се наложи да заемат ключови позиции в най-важните институции на ЕС, такива като Европейската комисия и Европейския парламент, а и да постигнат подкрепата на много повече правителства от страните на ЕС.

Целта е ясна: ЕС трябва да се преобразува в свръхдържава, и, доколкото Ангела Меркел не справи с тази задача, тя трябва да се оглави от Макрон, пише изданието.

Но на този етап е трудно да се каже, ще успее ли президентът на Франция да постигне успех в Европа или ще победят силите, които са за запазване на националните държави в настоящия им вид, завършва  Contra Magazin.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.contra-magazin.com/2018/03/merkel-versagt-macron-will-europas-fuehrer-sein/

Тагове: ; ; ;