6 март 2018-Нюз Фронт.

На 5 март се състоя телефонен разговор между Президента на Русия Владимир Путин и премиерът на България Бойко Борисов.

По време на разговора двамата се поздравиха по случай големия юбилей 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство в Руско-турската освободителна война 1877-1878 години. 

 

В хода на разговора двамата отбелязаха огромното историческо значение на тази страница в историите на България и Русия, която играе важна роля в укрепянето на българо-руските отношения, дружба, взаимно уважение и духовна близост между народите на страните ни.

Също така е обсъдено развитието на сътрудничеството в енергийната сфера.

Бойко Борисов е изложил идеята си за развитието на проекта «АЕЦ Белене» като общобалкански проект, посочвайки, че е получил подкрепа от страна на колегите си от държавите от Западните Балкани, съобщи прес-службата на Правителството.

От своя страна, Владимир Путин е изразил готовност да се включи в обсъжданията при възобновяването на работите по проекта.

Обсъдени са също така и възможностите за директни доставки на газ в България при гаранции от страна на Европейската Комисия, по чиято вина беше провалена реализацията на важния за страната ни проект «Южен поток».

Учим ли се от грешките си, и можем ли да този път да оценим втория шанс, който ни се дава от Русия, която за пореден път прави крачка към нас, въпреки грешките които допускаме?

При правилна оценка на днешната ситуация, и проява на политическа мъдрост и дипломация страната ни е способна да започне отношенията си с Русия на ново ниво.

Отношенията между България и Русия са повече от естествени и прекалено дълго време се намират в най-ниската си точка. Припомнихме си го, когато отбелязахме най-важния празник в историята си, а именно Освобождението. По време на големите тържества, които обхванаха цялата страна видяхме желанието и радостта на народа от присъствието на скъпите гости в лицето на Негово Светейшество Патриарх Кирил Московски и всея Руси, който въпреки сложния си график уважи България, с което показа колко много значат духовните връзки.

Към днешна дата, отношенията ни имат шанс да бъдат подновени и изведени на ново, достойно ниво, но всичко зависи до голяма степен от това до колко ще го осъзнаем и ще съумеем ли да отстоим отношенията си въпреки натискът от Запада именно към Балканите.

В тази връзка, е обсъдена и необходимостта от лична среща между Владимир Путин и Бойко Борисов, която да се състои преди изтичането на европредседателството ни.

Продължаваме да следим темата.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;