Полигонът Яворов, намиращ се в западна Украйна е едно от най-секретите места в страната. Както пише изданието  Le Temps, от 2015 година тук, в бившата база на съветската армия от времената на студената война, са разположени американски войници.
Тук се тренират десетки войници посред  зимата.
«Всички пристигнаха тук, за да тренират. Утре ще повтаряме същите упражнения два пъти, три пъти, в реални условия», споделя старши сержант Джеф Леджет.
В Яворов, както отбелязва изданието, учат не на война, а как по-добре да я извършват.
Много от войници, вземащи участие в ученията, вече знаят, какво е това война в резултат на опита си в Донбас, пише изданието.
«Никога не е напразно да се учиш, предстои ни дълъг път, за да достигнем до това ниво, както то е при американците, — обяснява 25-годишният Сергей, участващ в кръвопролитните боеве в района на Дебалцево. — Но ние особено силно се нуждаем от нови офицери».
Както съобщава швейцарското издание, за три години бившата съветска база се е превърнала в пункт за постоянно разполагане на около 200 американски и 250 канадски войници, за които са били построени казарми, столови и спортни зали.
В последните месеци тук са започнали да пристигат и литовци..
Понякога пристигат и британски военни от Кралската военна академия в Сандхърст и провеждат тук преглед на украинските войски.
 «През 2015 година украинците помолиха за помощ, канадците бяха първите, които се съгласиха, — отбелязва майор Джеф Дей. — Това е петата смяна, тук вече бяха около хиляда канадски войници. Възложено ни е да разработим програма за подготовка на сержанти».
«Украйна се сблъсква с нов тип хибридна война, ние споделяме своя опит, получен в Афганистан», добави майорът.
«Болшинството наши ученици също имат опит. Това са професионалисти, компетентни са и бързо схващащи войници. Има голяма злост в тях, защото те са видели гибелта на много от другарите си», твърди канадският сержант Раул Захар.
«Основният проблем е в действащия сержантски състав. По руска традиция, решенията се вземат от огромния офицерски корпус, докато ние в Канада поощряваме личната инициатива. Украинците трябва да създадат компетентен сержантски състав. На този етап те не са готови да се присъединят към НАТО. Няма да бъдат готови за това и след 10-15 години», подчертава Захар.
«Много е интересно да се наблюдава как действа субординацията сред американците. В съветската армия нямаше междинни звания, това доведе до алкохолизъм и дебилизъм в нейните редове. Днес ние искаме да променим този модел», отбелязва лейтенант Виталий Илик.
 Както пише  Le Temps, от 2015 година в полигона Яворов са проведени около 6 хиляди обучения  на украински войници и кадети.
В своя кабинет американският капитан Кайл Кристофър признава:
«Нашата работа абсолютно не е свързана с конфликта между Украйна и Русия, имаме намерение да подкрепим Украйна в нейните опити да достигне оперативна съвместимост с НАТО».
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.letemps.ch/monde/larmee-ukrainienne-lecole-americaine

Тагове: ; ; ;