Над половината от американците се съмняват или съвсем не вярват в способностите на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да предпази предстоящите избори от външна намеса.

Такива са публикуваните в неделя резултати от допитването, проведено от изданието  Axios заедно със социологическата агенция  SurveyMonkey.

55% от всички запитани са заявили, че не вярват особено или въобще не считат, че екипът на Тръмп е способен да защити изборния процес.

Към противоположното мнение се придържат 40 % от запитаните.

Сред републиканците 81 % са убедени, че при Тръмп никой няма да може да се намеси в изборите, само 17 % считат друго.

86 % от демократите са настроени скептично, 11 % вярват в готовността на администрацията да предпази предизборната кампания и гласуването от външна намеса.

Що се отнася до респондентите, които не принадлежат към една или друга партия, то съотношението на оптимистите и песимистите са съответно 35 % и 63 %.

66 % от американците твърдят, че такива компании, като  Facebook, Google и Twitter носят основната отговорност за борбата с чуждото влияние.

Доверието към тези компании е 48 %.

Осем от десет граждани считат, че именно собствениците на социалните мрежи са бездействали по време на приписваната на Русия намеса в изборите на САЩ през 2016 година.

Освен това, 55 % обвиняват администрацията на Барак Обама.

Разузнавателната общност на САЩ обвинява Русия в опит да повлияе върху политическите процеси в страната, а също за изхода от президентската надпревара през 2016 година.

Москва нееднократно категорично опровергава подобни твърдения.

През есента на 2018 година в САЩ ще има междинни избори за Конгрес.

Допитването е проведено от 21 до 23 февруари, в него са участвали 3574 човека.

Грешката не надвишава 2.5 %.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;