По-рано се съобщи, че в началото на февруари стотици руски военни са загинали в резултат на въздушните удари на САЩ в Сирия, но проучването на немското списание Der Spiegel показа, че всичко не е било съвсем така.

На 8 февруари американските военни съобщиха, че са спрели нападението на «проправителсвените сили на Асад» над лагера на Демократичните сили  на Сирия под предводителството на кюрдите, които са подкрепяни от САЩ.

Войската на Асад уж атакувала кюрдския лагер с употребата на тежка военна техника, а авиацията на САЩ нанесла ответен удар, унищожавайки над стотици.

Но какво се е случило всъщност в тази нощ в района на малките и полуизоставени селца в източната страна на Ефрат?

Както пише авторът Кристоф Ройтер, екипът на изданието в продължение на две седмици се опитал да реконструира събитията от онези дни, разговаряйки с очевидци и участници в боевете, разговаряли и с единствената болница в Дейр ез Зор и със сътрудници от местното военно летище.

В резултат журналистите успели да възстановят цялостната картина, различна от данните, които се разпространяват в руските и международните СМИ.

Както твърди  Der Spiegel, към 17 часа на 7 февруари около 250 бойци се опитали да изградят мост от западния към източния бряг на Евфрат.

Това били представители на два сирийски отряда от опълчението, които с подкрепата на Иран се сражават на страната на Асад.

Там имало войници от 4-та дивизия, афганистански и ирански бойци и две бригади под иранско командване.

Според твърдения на очевидци, РУСНАЦИ ТАМ НЕ Е ИМАЛО.

САЩ и Русия по-рано се договорили река Ефрат да се счита за своеобразна граница: на запад от реката да се разполага войската на Асад и неговите съюзниции, на изток — Демократичните сили на Сирия, които са под покровителството на САЩ, припомня изданието.

Виждайки опита да се изгради мост към източната страна на реката, американците оценили това като нападение, направили редица предупредителни изстрели  — и «нападателите» отстъпили.

Никой не пострадал, твърди авторът на статията.

Но те не спрели: два пъти повече хора от същата въоръжена част настъпили в тъмнината пресекли Ефрат на друго място и небелязано стигнали  до селището Марат на източния бряг.

Когато около 22 часа те отново тръгнали към лагера на Демократичните сили на Сирия, американците открили огън.

Според изявленията на американската страна, след като 20 или 30 артилерийски снаряди преминали на 500 м от щаба на кюрдския отряд, силите на коалицията нанесли по противника удор от земята и от въздуха.

«Това е меко казано», подчертава Кристоф Ройтер.

Когато примерно по същото време допълнителна група от сирийското опълчение и шиитски бойци нападнала същия кюрдски лагер от страна на селището Табия, американците използвали в отговор всички достъпни средства за унищожение, твърди журналистът от изданието.

Те използвали въоръжени с ракети безпилотни самолети, бойни вертолети, а също тежките самолети

АС-130 за нанасяне на удари по наземните цели, ракети и артилерията.

Ударите били нанасяни през нощта и на сутринта и по групата на сирийското опълчение, пристигнала, за да вземе труповете на загиналите.

Американците продължили да нанасят удари и на 9 февруари, когато същата въоръжена група на противника се оказала на източния бряг.

Според участници в събитието от страна на сирийското опълчение, американските военни изпаднали в ярост, защото по-рано те се съгласили част от бойците, подкрепящи Башар Асад и участващи в борбата срещу ИДИЛ, да останат на източния бряг на реката — ако техният брой не надвишава 400 човека и ако се държат мирно.

Но точно тази част от споразумението била нарушена.

Нещо повече, около населението място Табия на източния бряг на Ефрат имало и малък брой руски бойци.

Според сирийците, те не са участвали в боевете, но са били в близост до територията по причини, които не били свързани с гореопасваните бойни действия. Сирийците не знаели по какви причини на тази територия е имало една шепа руснаци, споделят те.

Независимо от това, до 20 от тях са загинали.

Общо са загинали 200 нападатели: около 80 сирийски войници от 4-та дивизия, около 100 иракчани и афганистанци, а също около 70 сирийци от опълчението.

Всичко се случило през нощта, а заради спешното излизане на бойците от Табия ситуацията се объркала.

Служител в единствената голяма болница в Дейр ез Зор по-късно съобщил, че там са докарали около десет тела на руснаци.

Работникът от летището видял, че телата на загиналите били натоварени в два пикапа и извозени към очаквалата ги руска транспортна машина, заминала след това в посока към летището в северната столица на Сирия.

Впоследствие била установена самоличността на девет загинали руснаци, пише изданието.

Всички те били членове на частната военна компания «Група Вагнер».

Но първоначално в СМИ се разпространила информацията, че броят на загиналите руснаци бил много повече, няколко стотин, а Кремъл уж се опитвал да скрие това.

Тази версия звучала така убедително, че западните новинарски агенции я подхванали, независимо от това, че правителството в Москва не потвърдило тези данни и говорило само за петима загинали руски граждани.

Според сирийски журналист от Табия, който емигрирал в Турция и създал новинарския портал  Euphrates Post,

но запазил контактите си в Сирия, операцията в началото на февруари не е довела до огромни жертви от страна на руснаците.

«На малкото руснаци в Табия просто не им провървя, оказаха се в неподходящо време в неподходящо място. Тази операция не беше тяхна и не бе съгласувана предварително с тях. Това беше самоинициатива», отбелязва сирийският журналист.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.spiegel.de/politik/ausland/syrien-us-luftangriff-was-geschah-wirklich-in-deir-al-sor-a-1195901.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;