Бойци в сирийския анклав Източна Гута подготвят провокация с отровни вещества, за да обвинят правителствените сили в използване на химическо оръжие. Това съобщи в петък началникът на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко, цитиран от ТАСС.
От сирийска страна постъпи информация за подготвяни провокации с отровни вещества от групировките Джебхат ан Нусра, Фейлак ар Рахман и Ахрар аш Шам. Целта е да бъде обвинена правителствената армия в използване на химическо оръжие в Източна Гута, затова акцията се подготвя в близост до линията на съприкосновение със сирийската армия, каза Евтушенко.

Той добави, че «жертвите сред мирното население ще бъдат използвани от западните държави за обвинения към ръководството на Сирия в използване на химическо оръжие срещу собствения си народ».
Евтушенко съобщи, че сирийското командване категорично е заявило, че не само не планира да използва химическо оръжие срещу собствения си народ, но и не разполага с такова оръжие по принцип». По думите на Евтушенко незаконните въоръжени формирования опитват да попречат на изпълнението на резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН, както и на хуманитарната операция за извеждане на цивилните от Източна Гута.
Ние искаме от лидерите на незаконните въоръжени формирования да прекратят насилието над мирното население и незабавно да осигурят безопасен изход на гражданите от опасните райони, каза руският генерал, бта

Тагове: ; ;