Властите на САЩ, които обвиниха 13 руснаци за намеса в американските избори, трябва вместо «вопли в конгреса» да предоставят официални документи, заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю за телевизионния канал  NBC.

«Длъжен съм да погледна първо какво са направили. Дайте ни материали. Дайте ни информация. При цялото ми уважение лично към вас, при цялото ми уважение към конгреса, но вие би трябвало да имате хора с дипломи по юриспруденция, сто процента би трябвало да имате», каза Путин.

На забележката на водещата Меган Кели, че тя има диплома за юрист, Путин обясни:

«Хората, които са добре образовани, трябва да осъзнават, че ние в Русия не можем да преследваме наказателно никой, който не е нарушил законите на Русия.

Вие трябва да разберете, че е необходима официална молба до главния прокурор на Руската Федерация. Дайте ни документ, официално искане».

«Това трябва да мине по официалните канали, а не през пресата или чрез крясъци и вопли в конгреса на САЩ», завърши той.

Спецпрокурорът на САЩ Робърт Мюлер по-рано обвини 13 граждани на Русия, сред които Евгений Пригожин и сътрудници от Агенцията за интернет-изследвания, а също три юридически лица, в опити да се намесят в изборите на САЩ, при това без да са били представени никакви доказателства за тяхната вина.

Москва нееднократно опроверга обвиненията за намеса в изборите в САЩ, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков ги нарече «абсолютно голословни».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;