Дори ако президентските избори в Русия бъдат «абсолютно свободни», руснаците все пак отново ще гласуват за Путин, заяви в интервю за новинарския портал T-Online немският историк, професорът от Берлинския университет Хумболт Йорг Баберовски.

«Ние трябва да се радваме, че Путин е на власт. Политиците от Запад считат, че руснаците биха избрали либерали или зелени, ако им позволят.

Тази представа е абсолютно погрешна.

В случай на свободни избори болшинството гласове биха получили неофашистите и комунистите. 

Тези, които чуят как Алексей Навални говори за хората от Централна Азия и от Кавказ, моля ви, ще си зададе въпроса, а няма ли Путин да бъде най-добрият вариант», отбелязва Баберовски.

Според немския историк, на Запад не разбират, че «и без свободни избори може да се живее щастливо и предоволно».

«Затова много руснаци са разочаровани от европейците, които не искат да признаят, че в Русия много неща са променени към по-добро», пояснява Йорг Баберовски.

«Авторитарното устройство — това е цената, която трябва да се заплати за стабилността на политическия строй.

Просто си спомнете, че именно тази стабилност е условието за възникването на обществено-гражданските и демократичните структури, които днес също функционират в Русия. Не всичко, което се извършва при Путин, е погрешно. Защо е толкова трудно да го разберете?», изразява негодуванието си професорът от берлинския университет.

Главата на Кремъл «e значително по-предсказуем», отколкото президентът на САЩ Доналд Тръмп, подчертава Йорг Баберовски.

«Путин е прагматик и е бил сътрудник на спецслужбите. Той играе само тогава, когато може да спечели. Той не е авантюрист и няма да постави Русия на кон само, за да изпълни една мисия.

Той не иска да търгува с Русия така, както Ердоган прави с Турция.

Той е заинтересован от стабилността и безопасността вътре в страната, желае увеличаване влиянието на Русия на международната арена.

Такива са целите му, а те са предсказуеми.

Всеки може да разчита на това.

От тази гледна точка Путин е надежден партньор», констатира немският политик.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.t-online.de/nachrichten/ausland/id_83277358/joerg-baberowski-wir-sollten-froh-sein-dass-putin-an-der-macht-ist-.html


Тагове: ; ; ;