Френската Академия за филмово изкуство раздаде снощи в Париж наградите «Сезар» за 43-и път, предадоха информационните агенции.
Драмата «120 удара в минута» на режисьора Робен Кампийо спечели шест награди «Сезар», включително за най-добър филм и най-добър сценарий.  Лентата се фокусира върху група активисти в Париж през 90-те години в разгара на епидемия от СПИН. «120 удара в минута» спечели също Голямата награда на кинофестивала в Кан през 2017 г.
«Нелюбов» на руския режисьор Андрей Звягинцев за двойка, преживяваща тежък развод, когато детето им изчезва, получи награда за най-добър чуждестранен филм. 54-годишният Звягинцев не присъства на церемонията, за да получи наградата. «Нелюбов» спечели наградата на журито в Кан миналата година и е номиниран за «Оскар» за най-добър чуждестранен филм.

Наградата за най-добър режисьор взе Албер Дюпонтел за неговата трагикомедия «Ще се видим там горе», базирана на отличената с «Гонкур» книга на Пиер Льометр.
Жана Балибар спечели наградата за най-добра актриса за ролята си в «Барбара», а Суон Арло — за най-добър актьор за ролята на млад фермер в «Кърваво мляко».
Испанката Пенелопе Крус спечели почетна награда «Сезар» за постижения в киното.
Наградите «Сезар» се връчват от френската филмова академия от 1976 г. и са наречени на автора на статуетката — скулптора авангардист Сезар Балдачини, бта

Тагове: ; ; ;