Русия е разработила ново ядрено оръжие, което не може да се прихване.

Тези «смели твърдения» пред Федералното събрания направи президентът на страната Владимир Путин, пише

Fox News.

Сред представените от държавния глава системи бяха крила ракета и подводен бизпилотник с ядрен двигател, а също нов хиперзвуков комплекс.
Както подчерта Путин, това оръжие прави отбранителните системи на западните страни «бесполезни» и сигнализира, че опитите да се сдържи Русия са се провалили.
Но двама американски чиновници, които са добре информирани за военните възможности на Москва, се отнесоха скептично съм думите на руския президент.
«Крилата ракета с ядрен двигател, с което са похвали Путин, нееднократно претърпя катастрофа по време на изпитанията в Арктика», съобщава един от събеседниците.
Според чиновникът, това  оръжие и до момента е в стадий на разработка и не е постъпило на въоръжение
 в руската армия.
Заедно с това двамата чиновници признаха, че САЩ притежават «ограничени» възможности за защита от руските крилати ракети.
Според тях, в Аляска и Калифорния са разположени «само 44 ракети — прихвачащи».
 Пентагонът планира да увеличи броя на ракетите-прихващачи в близките години.
Но тези комплекси, предназначени само за борбата с неголям брой ракети, «изстреляни от някоя пропаднала страна като Северна Корея», няма да се справят с «масирания ракетен удар» от страна на Русия.
«Ние не се отбраняваме, ние сдържаме. Днешната ситуация с нищо не се различава от вчерашната. Ако руснаците ни нанесат ядрен удар, ние ще нанасем ядрен удар в отговор», заяви представител
на американските власти.
          Военният аналитик от Центъра за стратегически и международни изследвания Том Карако също отбелязва «ограничеността» на американската система за ПРО при «сблъсъка с путинските крилати ракети».
«Ракетната отбрана на САЩ главно е ориентирана към ограничена балистична заплаха.
Но руската заплаха вече не се ограничава с междуконтинентални балистични ракети.
Крилатите ракети и хиперзвуковите летателни апарати не се движат по прогнозируеми балистични траектории, затова ние трябва да се адаптираме към тази нова опасност», подчерта експертът.
 Той припомни, че подобни тенденции са отчетени в новия стратегически обзор на Пентагона.
В документа отбранителното ведомство е разработило две «малкомощни» такически ядрени ракети в противовес на «руската заплаха».
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.foxnews.com/world/2018/03/01/putin-boasts-new-russian-nuclear-weapons.html

Тагове: ; ; ; ;