Превод:

Уважаеми господин канцлер!

Моля, отменете своето пътуване в Москва», така се обръща към новия глава на Австрия Себастиян Курц авторът на статията в Die Presse.

Австрийският икономист Гюнтер Фелингер пише:
«Третата година от убийството на Борис Немцов, четвърта година от нахлуване в Крим.

Русия извършва в Източна Гута второ мащабно престъпление в Сирия — след Алепо, четвърти мандат за Путин, пристигането в този момент в Москва може да се възприеме само като очевидна агитация за Путин».

«Как това трябва да се възприеме от опозицията и руската средна класа?, — негодува авторът. — От една страна ние поддържаме санкциите на ЕС и в същото време извършваме визити с очевиден символизъм».

«Нима вие наистина считате, че заради вашата визита Путин ще даде съгласието си за мисия на ООН в Донбас?

Той имаше цяла година, за да съгласува предложенията на Запада, да запази лицето си и да излезе от скъпоструващата авантюра в Донбас, но той отхвърли всичко.

Какво ще промени вашето пътуване?».

«Ние не сме мост между Изтока и Запада, а обикновен член на ЕС през 2018 година с единна външна политика и обща отбранителна инфраструкjура», продължава Фелингер.

Според него, целта на първата визита на Курц на поста канцлер трябвало да бъде в Швейцария, за да се подчертае общността между неутралните държави, или във Вашингтон, за да се подготви почвата за влизането на страната в НАТО и така да завърши интеграцията в западния свят.

Но точно не и в Москва, убеден е авторът.

Визитата в руската столица е, според автора, «пиар-трик» за Путин, който водел предизборна борба със «спорни и недемократични методи».

«Ние не сме васална държава на царска империя в Централна Европа, чийто феодали, за да встъпят в длъжност трябва да извършат поклонение в Кремъл и да целунат пръстена на царя.

Тази роля може да се възложи на Виктор Орбан и на Александър Вучич, — пише авторът. — Ние винаги сме  били и си оставаме част от западния свят и никога не сме били неутрални, докато СССР не ни натрапи тази неутралност със сила», пише авторът.

Фелингер твърди, че неутралитетът на Австрия  — това е «мит».

(а редакцията пък счита, че вероятно Фелингер си е просто «фашист»)

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://diepresse.com/home/meinung/gastkommentar/5378933/MoskauBesuch-absagen-dann-der-Nato-beitreten

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;